Welcome to Coshnita!

r-nul Dubăsari. Atestat 1683

Trebuie să fim mândri că suntem un popor care a reuşit să-şi demonstreze capacitatea de a fi continuatorul acelei tradiţii statale unice ale cărei baze au fost puse acum 650 de ani!!!

вторник, 8 сентября 2009 г.

•Taranii si Orasenii

Taranii dependenti

Taranii dependenti erau cu totul diferiti de ceilalti in structura sociala a satului moldovenesc medieval. Spre sfirsitul sec.15 taranii dependenti in Moldova se numesc vecini. Taranul dependent se folosea de parcela de pamint, care era oferita lui de feudal in schimb la obligatie anumita pentru stapinul sau. Pe urma dreptul acesta a fost limitat si cu totul lichidat.

Taranii independenti

In Moldova taranii independenti locuiau pretutindeni, si totusi mai multi locuiau in zona de frontiera. Acesti tarani se numeau razesi, moseni si medjenesti. Satele independente au pastrat organizatia sa sociala de inainte. Obstea satului se conducea de sfatul "din cei mai in virsta si cei mai buni oameni", carora au fost dotate functiile adminiatrativa si judiciara. Membrii obstei cultivau pamintul, care apartinea satului si care se afla in proprietatea obsteneasca.


Orasenii

Orasenii au fost reprezentati cel mai mult de mestesugari si negustori. Mestesugul si negotul erau cele mai importante ocupatii a orasenilor, insa in perioada initiala viata urbana era adesea caracterizata de trasatura semiagrara. In afara de mestesugari si negustori in orase locuiau nobili, militari, oameni de demnitate si reprezentanti a preotimei.
In orase moldovenesti o multime de populatie erau romani. Alaturi de ei locuiau si minoritati etnice: armeni, ungari, sasi si etc.

Комментариев нет:

Отправить комментарий